Petitie tegen sloop panden Glaudéterrein

by

Enkele bewoners uit het Zuiderpark in de stad Groningen zijn een petitie begonnen tegen de geplande sloop van panden op het glaudéterrein, nabij het station. Deze panden zullen worden gesloopt als de gemeenteraad en provinciale staten instemmen met het tracé voor de tram. De bewoners stellen dat volgens eerdere plannen de tram niet door maar langs de panden zou worden geleid. Volgens de bewoners moet het stadsgezicht Glaudé worden behouden en mag er geen tramlijn worden aangelegd door deze ‘karakteristieke panden’.

Panden op het Glaudéterrein (foto via Google Streetview)

Het is onduidelijk waarom de bewoners nu pas komen met hun petitie tegen het geplande tracé. Toen in februari 2010 het Voorlopig Ontwerp voor lijn 1 naar buiten is gebracht was al duidelijk dat de betreffende panden moeten worden gesloopt. Ook daaraan voorafgaand was duidelijk dat de tram een lus zou rijden bij het station, en daarbij in ieder geval via het Glaudéterrein zou rijden. Al in een vroeg stadium is er in de plannen rekening mee gehouden dat panden op het Glaudéterrein gesloopt moeten worden voor de tram.

Het is maar de vraag of de panden op het Glaudéterrein zodanig karakteristiek zijn dat ze niet gesloopt zouden mogen worden. De panden op het Glaudéterrein, die er voor een deel vervallen uitzien, zijn niet zodanig bijzonder of uniek dat ze een enorme aanwinst zijn voor het stadsgezicht. Daarentegen kan je ook stellen dat de panden niet passen in het huidige stationsgebied, en dat het gebied door deze panden juist rommelig oogt. Zelfs als de tram er onverhoopt niet zou komen, kan het misschien geen kwaad deze panden te slopen…

Tags: , , , ,

Eén reactie to “Petitie tegen sloop panden Glaudéterrein”

  1. Arjan Portengen Says:

    Wat? Het oogt rommelig?Door de ontzettend karakterloze nieuwbouw in het stationsgebied oogt alles enorm saai,nietszeggend en identiteitsloos.Deze panden op de glaudelocatie schreeuwen, als broodnodig tegengif,om restauratie!! en niet bijzonder? het glaudepand met zijn hoge dak is enorm uniek! De 2 herenhuizen ernaast met hun hardstenen bordessen zijn zeer beeldbepalend en voornaam.Er wordt in Groningen zo ontzettend veel verkwanseld, zie het damsterdiep, de grote markt, kappen nou!

Reacties zijn gesloten.


%d bloggers liken dit: